Muzeju nakts 2023

Šogad Muzeju nakts tēma ir veltīta radīšanai, un pasākums norisināsies zīmīgā datumā – 13. maijā, kad dzimuši divi izcili latviešu valodas meistari un kopēji – jaunlatvietis Juris Alunāns un trimdas rakstnieks, Džeimsa Džoisa “Ulisa” tulkotājs, Dzintars Sodums. Rakstniecības un mūzikas muzejs šajā dienā ir iecerējis īpašu programmu latviešu valodas iepazīšanai un jaunradei caur visiem tik labi pazīstamajām pasakām.

No plkst. 17.00 jaunākie pasākuma apmeklētāji varēs piedalīties izglītojošā orientēšanās spēlē “Pasaku medības Pulka sētā”, kurā, rūpīgi izpētot Muzeju krātuves skvēra teritoriju, varēs atrast pasaku ierakstus no RMM skaņu ierakstu kolekcijas. Noklausoties pasaku, būs jāatbild uz dažādiem jautājumiem, jāpilda uzdevumi, bagātinot savu valodas krājumu. Šai aktivitātei būs nepieciešama viedierīce ar QR kodu skenēšanas funkciju un interneta pieslēgumu, kā arī austiņas labākai skaņas kvalitātei. Aicinām pirms pasākuma pārliecināties, ka ierīce ir uzlādēta.

Paralēli tam norisināsies divas radošās darbnīcas. Radošās rakstīšanas darbnīca “Pasaku radīšanas buduārs” piedāvās kolektīvās improvizācijas rakstīšanas tehniku ar maģiskajiem metamajiem kauliņiem, kurā katrs dalībnieks būs pasakas līdzautors un varēs ļauties fantāzijai. Darbnīcā radītās pasakas noderēs tālākajā pasākuma gaitā.
Savukārt darbnīcā “Pasaku izsaukšanas galds” kopā ar mūziķi Jēkabu Nīmani pie īpaša skaņu galda varēs apgūt pasaku apskaņošanu.

Plkst.18.00 visi pasākuma dalībnieki būs aicināti uz vēl nebijušu līdzdalības darbnīcu – pasaku diskotēku jeb “Pasakotēku”, kurā ikviens varēs atcerēties vai nolasīt kādu sev mīļu latviešu tautas vai paša sacerēto pasaku. Lasījuma laikā pasaka pārvērtīsies elektronisko skaņu mākslinieka Maksima Šenteļeva rokās, aizvedot klausītājus audiālā piedzīvojumā.

Pasākuma laikā apmeklētāji varēs apskatīt RMM aktuālo izstādi “Linards Tauns – mūžīgais mākonis” . 17.00-18.00 un 20.00-21.00 piedāvājam ekskursijas izstādē kuratores Katrīnas Kūkojas un Liegas Piešiņas vadībā.

KĀ PIE MUMS NOKĻŪT?
Braucot no centra ar 3. vai 13. autobusu līdz pieturai Ūdens iela vai ar 5. tramvaju līdz pieturai Eiženijas iela (Aptuvenais brauciena ilgums – 15 minūtes).
Pasākuma apmeklētājiem – bezmaksas stāvvieta. Caurlaidi var saņemt Muzeju krātuves info centrā.