Saruna par “zeltmates bizes” nozīmi kultūrā

Maija “Mēneša priekšmeta” scenogrāfijas autore Paulīne Kalniņa.
Ieskats scenogrāfijas tapšanā.

Turpinot “Mēneša priekšmeta” sarunu ciklu “Birojnīcā”, Rakstniecības un mūzikas muzejs (RMM) trešdien, 23. maijā, pulksten 18.00, aicina uz maija “Mēneša priekšmetam” – Marijas Stalbovas-Eglītes bizei – veltītu sarunu “Vai zeltmataina bize var mainīt tradicionālos priekšstatus par sievietes vietu un lomu sabiedrībā?”.  Sarunā piedalīsies mākslas zinātnieks Jānis Borgs, RMM mākslas eksperte, maija “Mēneša priekšmeta” stāsta autore Ieva Āva, par muzikālo noskaņu rūpēsies saksofonists Eduards Lācis.

Sarunas dalībnieki šķetinās literātu un mūziķu mūzas Marijas Stalbovas-Eglītes attiecības ar vīru rakstnieku Viktoru Eglīti – konstruēto “brīvo attiecību” modeli, kas savā ziņā piedzīvoja fiasko, īstenojot to dzīvē. Jautājumi skars “zeltmates bizes” nozīmi kultūrā – skaistuma kultu, sīkpilsoniskumu un tā noliegumu, stereotipus un hepeningus. Tā kā Marija Stalbova bijusi arī Emīla Dārziņa mūza, pasākumā dzirdēsim komponista melodijas saksofona skanējumā.

Maijā “Mēneša priekšmeta” scenogrāfiju “Birojnīcā” (Berga Bazārā, Dzirnavu ielā 84, k-1) veidojusi jaunā un daudzpusīgā scenogrāfe Paulīne Kalniņa, kura radījusi arī scenogrāfiju Latvijas Mākslas akadēmijas Modes skatē 2018, bijusi projekciju māksliniece Latvijas Leļļu teātra izrādē “Romeo un Džuljeta”, “NURR” zīmola dibinātāja un viena no KEINE DISZIPLIN INTERNATIONALES FESTIVAL atklāšanas instalācijas veidotājām. Maija “Mēneša priekšmetu” – zeltmates bizi – Paulīne Kalniņa izcēlusi ar gaismas lodi, kas simbolizē sievišķību, mūžību un pilnību. Scenogrāfe ideju par simboliem uztvērusi arī Eglīšu dzimtas kapu piemineklī, ko radījis mākslinieks Vilnis Titāns, attēlojot grāmatu, spalvu, nošu zīmi un otu. Aizmugurējā stenda sienā ir abstrakta atvērtu klavieru stīgu fotogrāfija, kas saistās ar Marijas Stalbovas-Eglītes nerealizēto sapni kļūt par pianisti.

RMM, iezīmējot 2018. gadu pārmiju tēmā, ik mēnesi piedāvā iepazīt nozīmīgas vēstures liecības no muzeja krājuma „Mēneša priekšmeta” ekspozīcijā “Birojnīcā” (Berga Bazārā, Dzirnavu ielā 84, k-1). Aktualizējot šo vērtību aizsākto stāstu mūsdienu kontekstā, katram “Mēneša priekšmetam” tiek veltīta ekspertu saruna, uz kuru aicināti visi interesenti “Birojnīcas” telpās. “Mēneša priekšmeta” ekspozīcija un sarunu cikls visa gada garumā aicinās sekot līdzi unikālu Latvijas rakstniecības un mūzikas vēstures liecību stāstiem mūsdienu kontekstā.

Pasākuma laikā fotografētais un filmētais materiāls tiks publicēts muzeja mājaslapā.