Marinas Rebekas kompaktdiski

“Man ir svarīgi atstāt pēc sevis kaut ko vērtīgu, ko es uzskatu, ka ir vērtīgs un labākais, ko es varēju tajā brīdī paveikt”, saka operdziedātāja Marina Rebeka. Foto: Didzis Grodzs.

Rakstniecības un mūzikas muzeja aprīļa mēneša priekšmets ir pasaulslavenās operdziedātājas, soprāna Marinas Rebekas kompaktdiski “Verdi: La Traviata” (2019), “Elle” (2020) un “Credo” (2021).

Kompaktdiski ir Marinas Rebekas skaņu ierakstu kompānijas “Prima Classic” veidoti projekti. Skaņu kompāniju operdziedātāja dibināja kopā ar vīru Edgardo Vertanesjanu 2018. gadā.

Video operdziedātāja stāsta par ierakstu tapšanu un radošo procesu. “Ja jūs runājat par kaut ko tādu kā ieraksts, /../ kas paliek mūžībā, paliek nākamajām paaudzēm, jūs gribat atstāt liecību par to, kas ir bijis vislabākais. Vislabākais gan izpildījuma, gan skaņas, gan dizaina ziņā,” uzskata māksliniece.

Ar Marinas Rebekas kolekciju Rakstniecības un mūzikas muzejs aizsāk mūsdienu pasaulslavenu Latvijas mūziķu kolekciju komplektēšanu.

“Man ir liels prieks, ka Rakstniecības un mūzikas muzejam interesē visi šie materiāli, un mana vectēva koptais un sakrātais neaizies vienkārši tāpat kaut kādos mūsu ģimenes arhīvos, kaut kādās kastēs, bet tas būs te”, saka dziedātāja.

Marina Rebeka (1980) pasaules slavu ieguva ar Violetas lomu Verdi operā “Traviata” Berlīnes Vācu operā un donnas Annas lomu Mocarta operā „Dons Žuans” Ņujorkas Metropoles operā. Vairāku starptautisku vokālistu konkursu uzvarētāja.

2007. gadā Marina Rebeka ieguva pirmo vietu Gīterslo 12. starptautiskajā vokālistu konkursā Neue Stimmen (“Jaunās balsis”), dziedāja Violetas lomu Verdi operā “Traviata” Vīnes Tautas operā, Erfurtes teātrī un Latvijas Nacionālajā operā.

Kopš debijas Zalcburgas festivālā 2009. gadā ar Anaisas lomu Rosīni operā “Mozus un faraons”, Marina Rebeka uzstājās Metropoles operā un Karnegi zālē Ņujorkā, La Scala operteātrī Milānā, Koventgārdena operā Londonā, Bavārijas Valsts operā Minhenē, Cīrihes Operteātrī, Vīnes Valsts operā un citur. 2020. gadā ieguvusi Starptautisko klasiskās mūzikas balvu kā “Gada mūziķe”.